torstai 8. marraskuuta 2012

Marco Iacoboni: Ihmisten peilaus - kytkeytymisemme uusi tiede


Kirja keskittyy peilineuronien toimintaan ja tutkimukseen. Peilineuronit ovat erittäin tärkeitä esimerkiksi ihmisen sosiaalisessa toiminnassa, empatiassa ja muiden ihmisten tulkinnassa. Juuri näiden neuronien avulla ymmärrämme toistemme mielentiloja, tunteita ja tekoja. Oikeastaan kirja oli yhdistelmä tiedettä ja filosofiaa, sillä sitä mukaa kun ymmärryksemme aivojemme toiminnasta ja neuronien vaikutuksesta omaan toimintaamme selkenee, joudumme myös miettimään olemisen filosofiaa uudelleen.

Tässäkin kirjassa tuli esille se tosiasia, ettemme oikeastaan tee päätöksiä tai toimi tietyllä tavalla toisten ihmisten kanssa tietoisesti, vaan aivomme tekevät päätöksiä ja tulkitsevat ympäristöä tiedostamattamme suuren osan ajasta. Samasta asiasta hieman eri yhteydessä kirjoitti myös David Eagleman

Nyt taitaa olla korkea aika jättää tietokirjat kirjaston hyllyille vähäksi aikaa ja keskittyä kaunokirjallisuuteen enemmän. En edes ole mitenkään tieteellisesti suuntautunut ihminen, joten ihmettelen kyllä mistä tämä innostus tietokirjoihin on tullut. Uuden vuoden lupaukseni voisi olla vaikkapa osallistua joihinkin blogeissa pyöriviin haasteisiin ja tutustuttaa itseni uusiin kaunokirjallisiin tuttavuuksiin. 

Ei kommentteja: